Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Léčba a strava

Ema Chvístková
nutriční terapeutka



Zdravá výživa je důležitá pro každého člověka, ale pro lidi s Parkinsonovou chorobou (zkratka PD) je nezbytné udržet správný „dietní“ příjem živin.
Problémy s polykáním a žvýkáním, nebo problémy jíst příborem, nejsou omluvou pro to, přijímat nevhodné potraviny.
S léky, které se berou před či po jídle, je důležité jíst pravidelně a vhodnou stravu, a to kvůli správnému zažívání a pro lepší vstřebání léku.

Léčba je většinou zahájena různými léky, které se liší dle intenzity příznaků a přidružených nemocí. Na počátku se většinou používají přípravky jako Amantadin nebo Selegilin, které poskytují ochranu postiženým částem mozku a usnadňují vedení signálů.
Ve fázi, kdy se u nemocných objevuje již výrazný třes, pokračuje léčba např. Biperidinem a v poslední etapě onemocnění se většinou předepisuje preparát Levodopa. Tento lék je považován za jeden z nejúčinnějších. Je vstřebáván z tenkého střeva do krve a odtud do mozku, kde se přeměňuje na dopamin. Tím se jeho množství v černé substanci stabilizuje a dojde ke zmírnění příznaků a zlepšení psychiky. Po delší době se však snižuje účinnost léku a nepříjemné projevy nemoci se začnou znovu objevit.
Lidé s PD sice nemají určená žádná dietní opatření, ale někteří odborníci se domnívají, že pro zdraví prospěšnější je strava bohatá na SACHARIDY (např. obiloviny, zelenina, rýže, těstoviny) než na bílkoviny (maso, mléčné produkty). Bylo totiž prokázáno, že bílkoviny (proteiny) zpomalují VSTŘEBÁVÁNÍ A VYUŽITÍ Levodopy ORGANISMEM. Tuto variantu nedoporučuji.
Obvykle se užívají léky 15-20 minut před jídlem, aby se zajistilo, co nejlepší vstřebání. Nebo se berou tablety po půlkách (tj. to samé množství, ale rozděleno na 2 poloviny). Lidem s PD je často doporučováno užívat Levodopu zároveň s jídlem, aby se předešlo žaludeční neuróze.
Jídlo může snížit vedlejší efekty, jako např. nevolnost, po prvním podání Levodopy.
Výzkum poukazuje na roli potravy. Různé složky potravy způsobují, že žaludek se vyprazdňuje v různém tempu, což znamená, že čas, který potřebuje Levodopa, aby se dostala ze žaludku do té části střeva, kde se vstřebá, bude také různý. Další faktor vedoucí k nepředvídatelnosti motorické nezpůsobilosti je, že efekt léčby příznaků nemusí korespondovat s množstvím Levodopy v krevním řečišti. Toto je způsobeno konkurenčním efektem aminokyselin (nalezneme v bílkovinách), které jsou také v krvi.
Bílkoviny zpomalují vstřebání SINEMETu nebo MADOPARu ve 2 částech: během vstřebávání v části střeva nejblíže k žaludku, a jak postupuje z krve do mozku. Jestliže se podává jídlo s vysokým obsahem bílkovin a v ten samý čas se vezme lék Levodopa, zpomalí se vstřebávání léku ze střeva do krve. Pro lidi užívající SINEMET nebo MADOPAR, kteří si všímají kolísání v mobilitě, může „manipulace“ s bílkovinami pomoci. Např. snížení bílkovinných potravin časně ráno, může pomoci zabránit nepředvídatelné motorické fluktuaci a může pomoci zamezit citlivosti na léčbu. Podávat bílkoviny k večeři může také pomoci, neboť pomalá odezva na lék nemusí být tak důležité jako v jiné části dne.
Pro lidi s PD by bylo velmi pošetilé „naordinovat“ si „nízkoproteinovou“ dietu bez konzultace se svým lékařem či nutřičním terapeutem. Výsledkem by byly problémy s úbytkem váhy, špatné hojení ran, nízká imunita a další komplikace.

Úbytek váhy

S PD je běžně spojen úbytek váhy, ačkoli se zvyšuje příjem kalorií. S každým pacientem musí být vypracován individuální program, který zohledňuje jejich individuální potřeby.
Příčiny úbytku váhy
• Svalový třes
• Touha po jídle může být snížena, protože je otupen čich, pacienti s PD často trpí pocit nevolnosti, depresÍ a kognitivní poruchou.
• Zvýšením metabolismu mohou ZPŮSOBIT změny v místě, kde mozek kontroluje váhu.
• Poškození hypothalamusu může ovlivnit centrální tlumení chuti k jídlu. Může způsobit centrální tlumení chuti k jídlu.
• Únava a slabost v pažích může zpomalit rychlost při stravování. Lidé často jídlo vzdají, aniž by dojedli.
• Problémy se žvýkáním a polykáním vede k pocitu, že čas na jídlo je unavující, to samé způsobují špatně padnoucí zubní protézy.

Typy potravin
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
• Všechny druhy masa – hovězí, vepřové, skopové, ryby, uzeniny
• Mléčné výrobky – mléko, jogurt, tvaroh, sýry tvarohového tYpu a tvrdé, vaječné bílky
• Luštěniny – různé druhy fazolí, čočka, hrách, sójové boby
• želatina

Některé z těchto potravin jsou nezbytné pro dosažení vyvážené stravy. Dieta s velmi nízkým obsahem bílkovin není vyrovnaná a může vést k nedostatku zinku, želena, vápníku a dalších prvků.

Potraviny s nízkým obsahem bílkovin
• Cereálie/Obilniny – celozrnné sušenky, rýžové kuličky, corn flakes, krupice, rýže, těstoviny, bílý chléb (ne obohacený), tapioka, ságo
• Zelenina – zelená a žlutá, vařená či syrová, brambory
• Ovoce – všechno syrové, konzervované, dušené, sušené
• Polévky – vývary, zeleninová, ne krémové nebo obsahující luštěniny či hrášek, nebo s kousky
• Pomazánky, med, marmeláda, džem, Vegemite, melasa
• Sladkosti/cukroví – různé tvrdé bonbony, žvýkačka, želé,burisonová rýže
• Tuky – margarín, nesaturované oleje, salátové dresingy, majonéza
• Nealkoholické nápoje – čaj, káva, limonády

Potraviny obsahující vysoké procento tuků (poskytující maximum kalorií)
• Oleje, máslo, margarín
• Šlehačka, smetana, zmrzlina, majonéza, sýr
• burákové máslo
• čokoláda, kakao, plnotučné mléko
• vejce
• tučné druhy mas, uzenin
• sušenky, dorty, sladkosti

Potraviny s vysokým obsahem cukrů
• sušené ovoce
• čokoláda
• med, marmeláda, džem
• ovocný džus
• cukrovinky
• sušenky, dorty, buchty
Do jídla se mohou přidat potravinové doplňky, které dodají energii, aniž by se změnila chuť jídla.Tyto doplňky seženete v síti lékáren.Vždy je vhodné konzultovat zařazení potravinových doplňků s lékařem či nutričním terapeutem.

Jaké doplňky užívat
Každý, kdo trpí tímto onemocněním, musí být pod přísným lékařským dohledem a nesmí užívat žádné doplňky, aniž by se poradil se svým lékařem.
Multivitaminové a multiminerální přípravky užívané společně s doplňky mohou pomoci zmírnit nebo zpomalit vývoj příznaků, zvláště užívají-li se v časných stadiích onemocnění. Výsledky je možné pozorovat asi během osmi týdnů, ale doplňky je nutné užívat dlouhodobě. Lze je užívat jednotlivě nebo v kombinaci, ale jen po poradě s lékařem.
Některé z nich - například vitamin B6 - mohou nepříznivě reagovat s klasickými léky na Parkinsonovu chorobu. Většina doplňků včetně vitaminu B6 působí zvyšování produkce mozkové chemické látky dopaminu, jejíž hodnoty jsou u lidí s tímto onemocněním často vyčerpány. Mezi dobré zdroje vitaminu B6, který pomáhá mozku produkovat dopamin, patří avokádo, brambory, banány, ryby a drůbež.
Koenzym Q10 a NADH (nikotinamidadenindinukleotid), příbuzný s vitaminem B niacinem, vitamin E a vitamin C jsou antioxidanty, které pomáhají chránit buňky, včetně buněk produkujících dopamin. Vitaminy C a E mohou být zvláště účinné u nemocných, kteří ještě nezačali užívat klasické léky Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje vyživují nervovou tkáň a to může zvyšovat hladinu dopaminu. Antioxidační nutriční látky uvedené v tabulce se mají užívat společně s těmito esenciálními mastnými kyselinami. Jinan dvojlaločný zlepšuje krevní oběh v mozku, což pomáhá zajistit správnou výživu mozkových buněk.

vitamín B6
dávkování: 50 mg denně
pozor: pacienti užívající lék levodopa (L-dopa) bez doprovodného léku Karbidopa nesmějí vitamin užívat

koenzym Q10
dávkování: 50 mg třikrát denně
doporučení: užívejte při jídle, lépe se vstřebává

NADH
dávkování: 5 mg denně
doporučení: nejlépe užívat ráno nebo mezi jídly

vitamin E
dávkování: 250 mg denně
pozor: užíváte-li léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem

vitamin C
dávkování: 500 mg dvakrát denně
doporučení: objeví-li se průjem, snižte dávku

rybí tuk
dávkování: 2 lžičky dodají
2 g omega-3 mastných kyselin denně
pozor: užíváte-li léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem
doporučení: vegetariáni mohou nahradit i lžící lněného oleje

jinan dvojlaločný
dávkování: 80 mg výtažku třikrát denně
doporučení: standardizovaný na obsah 24 procent flavonoidů

 

• Doplňky s železem mohou být na překážku při vstřebávání Sinemetu, proto by měly být brány odděleně.
• Pokud je nízká chuť k jídlu, jezte menší porce každé 2-3 hodiny, možná s malou troškou alkoholu (pokud povoluje léčba)
• Může být snížena schopnost cítit vůně, ostřejší příchutě nebo aromatické potraviny mohou být použity pro zlepšení chutě (udělat jídlo zajímavější)

Problémy s polykáním
Porucha polykání a přijímání potravy u parkinsoniků se objevuje v důsledku svalové ztuhlosti v oblasti čelistí, abnormálního držení hlavy a krku během jídla, poruchy hybnosti jazyka při přesunu potravy, poruchy regulace objemu sousta. Porucha hybnosti horních končetin a impulzivní chování při jídle jsou další příčinou zhoršeného příjmu potravy. Porucha hybnosti zasahuje celou zažívací trubici včetně jícnu, příčinou je postižení nervových pletení hladkého a příčně pruhovaného svalstva.

Strategie ke zvládání poruchy polykání jsou následující:


• úprava dietního charakteru, zvláště úprava konzistence jídla,
• dále cvičení, která zahrnují techniky stimulace struktur v oblasti úst a nosohltanu,
• přizpůsobení stravovací techniky jako je držení těla a nácvik polykacích manévrů.
Dietní úpravy
Sousta by měla být stejnoměrná a viskózní, tak je umožněno pacientům s opožděným polykacím reflexem mít žvýkání a transport potravy v ústech pod kontrolou. Snižuje se tím též riziko vdechnutí zbylého kousku jídla, dochází pak k omezené tendenci spadávání jídla přes kořen jazyka před tím, než je spuštěn polykací mechanismus. Viskózní strava ovlivňuje nejenom polykací reflex ale i střevní peristaltiku.

Viskozita jídla může být tříděna do 4 skupin:

• I – pudink, rozmačkané brambory, mleté maso
• II – jogurt, krémová polévka, řídká polévka zahuštěná škrobem
• III – rajčatová šťáva
• IV – voda a šťávy

Porucha polykání vede k omezení správné výživy pacienta. V lékárnách je možné zakoupit nutriční DOPLŇKY, např. NUTILIS NEBO Nutri Drink, které jsou určeny k ÚPRAVĚ VISKOZITY SOUSTA A podpůrné výživě.
Je nutné zajistit dostatečný příjem tekutin. Systematicky pacientovi nabízíme jeho oblíbené tekutiny a potraviny s vyšším obsahem tekutin (protlaky z ovoce, zeleniny, krémy, pudinky). Tekutiny podáváme pod dohledem, s dopomocí a ve správné pozici pacienta.

Dodržujeme ústní hygienu, abychom zabránily zvýšenému riziku rozvoje infekce v oblasti dutiny ústní a hltanu. Změny v ústním prostředí mohou vést ke zhoršení poruchy polykání.

Je důležité nejíst pouze měkká jídla (ačkoli to je jediné, jak můžete jíst bezpečně), neboť je důležité procvičovat svaly kolem sanice. Ačkoli každý může mít jiné problémy a jiná řešení, následující výčet návrhů může pomoci:
• jídlo, které je měkké a vlhké, s dobrou chutí a vůním snáze polyká: pudinky, želé, ovocné pyré, polévky, koření, bylinky
• vyhněte se potravinám, které jsou tvrdé, suché, s ostrými částmi a drobící se
• vyhněte se smíchaným konzistencím (např. pevné a tekuté)
• pozor na jídlo, které se může přilepit na patro nebo které se může zachytit kolem úst: suchá bramborová kaše, rajče se slupkou, sušenky, otrubové flaky, na tvrdo uvařené vejce
• husté tekutiny (např. nektary, mléčné koktejly) se mohou lépe kontrolovat a lépe polykat než „slabé“, čiré tekutiny, neboť se pohybují mnohem pomaleji
• snažte se, aby jídlo mělo dobrou chuť, vůni, vzhled, aby pobízelo ke snědení
• relaxujte a jídlo si užívejte. Je dobré dát si pauzu mezi plnými ústy a během jídla se občas napít po malých doušcích. Nepomůže vám to jen relaxovat, ale také vyčistit vaše ústa a krk. Můžete mít potřebu polknout 2x, aby se polklo vše, co bylo v ústech.
• jezte menší porce častěji, především, jestliže čas na jídlo je limitován
Možné problémy s jídlem
• smíchané struktury, např. tekutina s kousky (např. polévka s kousky, maso v tužší konzistenci se šťávou)
• vločkové/lístkové sušenky, koláče
• tvrdé tousty, tvrdé ořechy, čokoláda, zrníčka, semínka
• bílý chléb (bageta, veka), bílé pečivo(který je nadýchaný, drolí se a tak se špatně jí) Vhodný je celozrnný chléb, snáze se polyká)

Jídlo, které by se mělo snáz polykat
• svařené mléko
• puding, jogurt, šlehaný tvaroh (na sladko/slano), zmrzlina, sýry tvarohového tYpu
• soufle, omeleta, palačinka (se sirupem atd.)
• EINTOPF, casserole – to je typ jídla, kdy se vše vaří v jednom hrnci (zelenina, maso atd.)
• HUSTÉ polévky
• ovocné džusy, ovocné pyré
• rýže upravená do měkka, bramborová kaše, mačkané brambory
• zelenina uvařená do měkka
• banány
• MLETÉ MASO SMÍCHANÉ S OMÁČKOU, KAŠÍ
• MASOVÁ HAŠE

Pokud ve vašem jídelníčku převažují tekutá jídla, tak je důležité pamatovat na udržování energetického příjmu. Váš nutriční terapeut vám může doporučit vhodné doplňky stravy. Tekutá jídla je vhodné zahustit přidáním instantního pudingu, jogurtu, želatiny nebo bramborového škrobu. Vhodné je obohatit jídelníček o vlákninu.


Jak předejít žaludeční neuróze

• užívejte léky s malými kousky jídla (většinou ne s bílkovinami)
• jezte jen tehdy, když máte hlad
• jezte jídlo, které vám chutná
• vyhněte se tučnému jídlu
• vyhněte se kořeněnému jídlu
• vyhněte se syceným nápojům
• vyhněte se většímu množství kofeinu nebo nikotinu

Shrnutí
Pro zdravou a vyváženou stravu je důležitá vyrovnaná dieta obsahující vyrovnaný trojpoměr živin, minerály a vitamíny. Dostatek ovoce, zeleniny, komplexní SACHARIDY, KVALITNÍ bílkoviny, tekutiny. Pro lidi s PD toto může znamenat i změnu v přeskupení jídel obsahujících hodně bílkovin – podávat hlavně večer. Udržovat vyrovnanou dietu pomůže zajistit co nejmenší úbytek váhy a zdravý pohled na svět.

 

Další stravovací návyky
Umírněnost a rovnováha jsou klíčem ke každé dietě. Pijte dostatek tekutin v průběhu celého dne a pamatujte, že jídlo, které je těžké polknout, může být upraveno (např. navlhčené, mleté, kaše, pyré). Je nutná konzultace s nutričním odborníkem.
• Jezte VYVÁŽENOU STRAVU, ZAŘAZUJTE POTRAVINY od všech potravinových skupin.
• Udržujte kaloriCKÝ PŘÍJEM v rozmezí 25-30 kalorií na kilo své váhy.
• doporučená denní dávka bílkovin 0,8 g/kg HMOTNOSTI
• vláknina a adekvátní tekutiny (6-8 skleniček vody denně) je důležitá pro kontrolu zácpy. Vlákninu obsahuje chléb, zelenina, obilniny, neoloupané ovoce.
• Pokud je potřeba zvýšit kalorie, je nejlepší je přidat ve formě komplexních SACHARIDŮ a nesaturovaných tuků, spotřeba cholesterolu by měla být nižší než 300 mg na den.
• Prospěch multivitaminů zůstává nejasný. Pozor: pacienti užívající lék Levodopa (L-dopa) bez doprovodného léku Karbidopa nesmějí užívat VITAMÍN pyridoxine (B6)-
• Pečlivě hlídejte denní příjem kalcia, 1000-1500 mg pomůže snížit riziko zlomenin či osteoporózy